Sarcina pe săptămâni și luni: Ghid complet

sarcina pe saptamani

Sarcina este una dintre cele mai așteptate perioade din viața unei femei. În 9 luni, cât se formează o viață, se întâmplă o mulțime de schimbări. Momentele mai dificile de la început sunt înlocuite cu cele de liniște, iar la final nerăbdarea și emoțiile întâlnirii cu bebelușul sunt cele care își fac simțită prezența în cel mai pregnant mod.

Știm că sarcina este și o perioada care o ține pe mămică mereu atentă la nevoile ei și ale bebelușului. La început, toate calculele și schimbările pot părea de-a dreptul stresante. Tocmai din acest motiv, astăzi ți-am pregătit un ghid simplu, dar care conține toate informațiile esențiale despre sarcina și cum este ea distribuită pe săptămâni și pe luni. Așadar, îți vom prezenta evoluția unei sarcini, modificările prin care trece o viitoare mamă și copilul ei, dar și lucrurile la care trebuie să fii ceva mai atentă.

Așa cum te-am obișnuit până acum, EvaWoodToys.ro este locul în care găsești informații valoroase despre o mulțime de subiecte, precum greutatea bebelușilor, dar și o întreagă gamă de produse destinate celor mici, cum sunt jucării pentru bebeluși sau jucării educative, care contribuie la dezvoltarea lor.

Să începem!

Înainte de toate, este important să știi că o sarcină se împarte în trei trimestre, fiecare cu specificațiile lui:

  • Trimestrul 1 – săptămânile 1 – 13
  • Trimestrul 2 – săptămânile 14 – 27
  • Trimestrul 3 – săptămânile 28 – 40 (+2)

Cum se calculează vârsta sarcinii?

În general nu se cunoaște cu exactitate data concepției, astfel că pentru a calcula care este vârsta copilului medicii folosesc prima zi a ultimei menstruații. Așadar, vârsta gestațională este calculată începând cu prima zi a ultimei menstruații a mamei și nu cu data fecundației. Asta înseamnă că, deși nu erai încă însărcinată în acel moment, primele două săptămâni ale ultimului ciclu menstrual sunt luate în calcul. Din acest motiv, nici data nașterii nu poate fi calculată cu exactitate. De obicei, ea variază cu 1-2 săptămâni înainte sau după termenul preconizat de medic. (medicul adaugă 40 de săptămâni sau 280 de zile de la prima zi a ultimei menstruații sau va adăuga 7 zile de la acea dată și va scădea 3 luni – aceasta este formula de calcul)

Primul trimestru de sarcină – săptămânile 0-13

sarcina

Deși în această etapă a sarcinii nu au loc schimbări vizibile, la nivelul organismului ele se resimt în mod semnificativ. În primele săptămâni după ce a avut loc conceperea, nivelul hormonilor crește extrem de mult. Uterul începe să susțină dezvoltarea placentei și a fătului, iar organismul produce o cantitate mai mare de sânge pentru a putea transporta oxigenul și nutrienții la copilul care începe procesul de formare.

Săptămânile de sarcină 0-3

În primele zile și săptămâni de sarcină, este posibil ca femeia să nu știe că este gravidă. Primul semn al sarcinii în săptămânile 1 – 3 îl reprezintă lipsa ciclului menstrual.
Testul de sarcină este cea mai sigură metodă prin care femeia află dacă este sau nu însărcinată, înainte de a merge la medicul specialist.

Săptămâna 4 de sarcină

În săptămâna 4 de sarcină viitoarea mămică resimte tot mai mult o senzație de oboseală, observă o sensibilitate crescută la nivelul sânilor, urinează des și renunță la consumul de alimente procesate, tutun și alcool.

Pentru copil, acum începe perioada de embrionare. Are forma și dimensiunea unei semințe de mac, care crește în mucoasa uterului.

Săptămâna 5 de sarcină

Acum apar și primele simptome caracteristice sarcinii, precum oboseala, greața, vărsăturile și poftele pentru anumite alimente.

Copilul își dobândește în mod oficial denumirea de embrion și are o lungime de aproximativ 3 mm. Sistemul lui nervos este în plin proces de dezvoltare, iar inima începe să se formeze.

Săptămâna 6 de sarcină

Multe viitoare mămici prezintă anumite sângerări și o serie de schimbări de dispoziție. Specialiștii recomandă ca ele să urmeze o dietă sănătoasă și un stil de viață echilibrat.

În ceea ce privește copilul, acum se închide tubul neural și se formează inima și zona capului. Embrionul este curbat și capătă forma literei C, având o lungime de aproximativ 6 mm.

Săptămâna 7 de sarcină

Uterul începe să crească și ajunge la forma unei lămâi. În continuare, viitoarea mămică are stări de oboseală și o senzație constantă de rău.

Embrionul a crescut până la 1 cm lungime și începe să se formeze cartilajul în zona membrelor.

Săptămâna 8 de sarcină

Viitoarea mămică resimte starea de greață matinală în fiecare zi.

Embrionul devine fetus și încep să se dezvolte picioarele și brațele.

Săptămâna 9 de sarcină

Sănii viitoarei mămici cresc din ce în ce mai mult. Schimbările de dispoziție sunt prezente și ele.

Copilul crește până la 22-23 mm lungime și cântărește 2 grame. Acum este momentul în care se formează fața lui. Ochii sunt mai mari și mai evidențiați, iar principalele organe interne se află într-o continuă dezvoltare.

Săptămâna 10 de sarcină

Viitoarea mămică efectuează teste și analizele de sarcină specifice primului trimestru.

Copilul ajunge la 3-4 cm și o greutate de 4 grame. Inima este complet dezvoltată și bate cu 180 de bătăi pe minut. De asemenea, fața se află în continuu proces de dezvoltare, însă pot fi observate doar buzele și nasul.

Săptămâna 11 de sarcină

Pentru mamă apar tot mai des durerile de cap, dar și primele modificări ale corpului. Aceasta va observa cum părul și unghiile cresc mult mai repede.

Copilul crește și el rapid, iar capul reprezintă o treime din lungimea sa. Acum este momentul în care se formează și oasele feței.

Săptămâna 12 de sarcină

Viitoarea mămică prezintă dureri de stomac și crampe abdominale tot mai dese.

Fătul este complet format, iar organele, mușchii, membrele și oasele sunt dezvoltate. Acum se evidențiază și organele genitale.

Săptămâna 13 de sarcină

Odată cu săptămâna 13 de sarcină încep să dispară senzațiile de rău, greață și oboseală resimțite de viitoarea mămică. Tot acum încep să se observe și modificările corpului pentru că uterul este într-o continuă creștere.

Copilul cântărește între 23 și 25 de grame, iar în scurt timp se poate afla cu certitudine sexul lui întrucât organele genitale acum se dezvoltă.

Trimestrul al doilea de sarcină – săptămânile 14-25

femeie insarcinata

În general, al doilea trimestru de sarcină reprezintă cea mai confortabilă perioadă pentru marea majoritate a femeilor. Cele mai multe simptome din primul trimestru dispar treptat, nivelul de energie crește, iar noaptea somnul este mai odihnitor. De asemenea, burta va crește vizibil săptămână după săptămână.

Săptămâna 14 de sarcină

Mămica își recăpăta buna dispoziție și se confruntă cu o creștere substanțială în greutate. Odată cu această săptămână ea merge periodic la controale și teste lunare.

Copilul are în jur de 9 cm, iar organele sexuale sunt bine definite.

Săptămâna 15 de sarcină

Viitoarea mămică începe să se confrunte cu dureri mici de spate, în timp ce corpul continuă să crească. Tot acum este momentul în care începe să resimtă mișcările copilului.

Copilul începe să audă sunete din exterior, precum sunetul vocii și al inimii mamei. Acum este momentul în care scheletul lui începe să se dezvolte.

Săptămâna 16 de sarcină

Unele mame încep să manifeste simptome ale unor tulburări hepatice, însă nu sunt obligatorii pentru toate.

Copilul își poate mișca mușchii feței.

Săptămâna 17 de sarcină

Viitoarea mămică efectuează ecografii și teste specifice acestei perioade.

Copilul cântărește în jur de 140-150 de grame, iar capul și corpul sunt bine proporționate. Încep să-i crească genele și sprâncenele, iar gura se poate închide și deschide.

Săptămâna 18 de sarcină

Mama poate întâmpina dureri de spate și de stomac.

Copilul răspunde la zgomotele puternice din exterior și se mișcă foarte bine.

Săptămâna 19 de sarcină

Nivelul de sânge din corpul mamei este mai crescut, iar primele mișcări de deplasare ale copilului se pot observa.

Copilul de dezvoltă în continuare, crescând în greutate.

Săptămâna 20 de sarcină

Pe corpul mamei va apărea o linie întunecată în jos, pe mijlocul burții. Nu este un motiv de îngrijorare, întrucât este o pigmentare normală a pielii în sarcină.

Pielea copilului este acoperită cu o substanță albă, denumită vernix, care are rolul de a-l proteja.

Săptămâna 21 de sarcină

Mama va resimți o senzație de foame tot mai pregnantă, iar abdomenul crește vizibil în dimensiune. Pe corpul unora dintre ele vor apărea și vergeturile.

Copilul cântărește între 350 și 360 de grame.

Săptămâna 22 de sarcină

Unele mămici se confruntă cu umflaturi la nivelul picioarelor și a gleznelor. Corpul este într-o continuă schimbare.

Copilul începe să intre într-un ciclu de dezvoltare în care alternează perioadele de somn cu perioadele de veghe. Ușor, ușor greutatea lui începe să atingă jumătate de kilogram.

Săptămâna 23 de sarcină

Unele mame se confruntă cu infecții urinare și a rinichilor sau cu dezvoltarea hemoroizilor. Totodată, abdomenul se mărește din ce în ce mai mult.

În această săptămână se dezvoltă amprentele de la degetele mâinilor și picioarelor copilului.

Săptămâna 24 de sarcină

În această săptămână, mama poate efectua testul de diabet gestațional.

Copilul măsoară 30 de cm și are o greutate care depășește 600 de grame. În cazul unei nașteri premature, odată cu săptămâna 24 apar și șansele de supraviețuire.

Săptămâna 25 de sarcină

Viitoarele mame efectuează teste de toleranță la glucoză și pot manifesta inflamații ale feței, mâinilor și picioarelor datorate retenției de apă.

Copilul este dinamic și răspunde prin mișcări la sunete și atingeri.

Săptămâna 26 de sarcină

Unele femei dezvoltă varice în sarcină începând cu această săptămână.

Copilul dezvoltă mușchii respiratori, iar pleoapele lui deschid pentru prima dată.

Săptămâna 27 de sarcină

În săptămâna 27 de sarcină se numără cu exactitate mișcările fetale, iar unele femei se pot confrunta cu sângerări nazale cauzate de modificările hormonilor.

Ritmul cardiac al copilului este încetinit la aproximativ 140 de bătăi pe minut. Creierul, plămânii și sistemul digestiv sunt formate, însă nu pe deplin dezvoltate.

Trimestrul al treilea de sarcină – săptămânile 28-40

femeie gravida

Medicii recomandă ca în al treilea trimestru de sarcina să mergi cât mai des la controale medicale. Cele mai comune investigații care se fac în această perioadă sunt:

  • teste de urină – pentru a verifica nivelul pe care îl au proteinele;
  • teste de măsurare a tensiunii arteriale;
  • va asculta bătăile inimii – prin intermediul unui stetoscop, pentru a verifica dacă ritmul cardiac este cel normal;
  • va măsura înălțimea fundului uterin (adică lungimea aproximativă a uterului);
  • va verifica dacă mâinile și picioarele ți s-au umflat.

Săptămâna 28 de sarcină

Mama face o serie de teste și analize medicale. Unele femei se pot confrunta cu arsuri la stomac sau cu reflux gastric.

Copilul cântărește aproximativ 1 kg și este format din toate punctele de vedere.

Săptămâna 29 de sarcină

Viitoarele mame se pot confrunta cu probleme de respirație cauzate de sarcina extinsă care pune presiune pe zona plămânilor.

Copilul este vioi, iar mișcările lui se resimt.

Săptămâna 30 de sarcină

Mamele încep să sufere insomnii, iar picioarele se pot mari chiar și cu un număr.
Copilul are o lungime de aproximativ 40 de cm și o greutate de aproximativ 1,3 kg. Dezvoltă un reflex de supt și își suge degetul mare.

Săptămâna 31 de sarcină

În această perioadă pot apărea contracțiile Braxton Hicks, contracții de pregătire prin care mușchii uterului se contractă de la 30-60 secunde până la două minute.

Plămânii copilului se dezvoltă cu rapiditate și în curând va fi autonom.

Săptămâna 32 de sarcină

Mamele încep să se pregătească pentru naștere din toate punctele de vedere. Cumpără ultimele obiecte care sunt necesare, încep să facă exerciții fizice, etc.

Poziția copilului este de regulă cu capul îndreptat în jos, pregătit pentru naștere.

Săptămâna 33 de sarcină

Fața mamei continuă să se umfle datorită retenției de lichide, iar la nivelul degetelor va resimți o senzație de amorțeală și furnicături.

Creierul copilului și sistemul nervos sunt complet dezvoltate. Copilul măsoară 44 de cm și cântărește aproape 2 kg.

Săptămâna 34 de sarcină

Viitoarele mame continuă să facă mișcare zilnică pentru a ușura travaliul și nașterea.

Oasele copilului se întăresc, excepție făcând oasele craniului care vor rămâne moi până după naștere. Tot acum, copilul începe să acumuleze grăsime.

Săptămâna 35 de sarcină

Mamele simt nevoia de repaus din cauza greutății și se pot confrunta cu semne de travaliu în fază incipientă.

Copilul are poziția ghemuit în uter, cu picioarele îndoite spre piept. Creșterea lui este aproape completă.

Săptămâna 36 de sarcină

În această perioadă pot apărea contracții Braxton-Hicks. Dacă contracțiile devin mai lungi, puternice și dese, acesta poate fi un semn că începe travaliul.

Plămânii copilului sunt complet formați, la fel și sistemul digestiv.

Săptămâna 37 de sarcină

Copilul este pregătit să se nască, astfel că începe să coboare capul în jos.

Acesta cântărește între 3-4 kg și este considerat că fiind la termen, deci pregătit să se nască.

Săptămâna 38 de sarcină

Marea majoritate a femeilor intră în travaliu între săptămânile 38 și 42.

Copilul este capabil să prindă cu degetele cu putere și este pregătit să vină pe lume.

Săptămâna 39 de sarcină

Mamele riscă să dezvolte preeclampsia și, tot acum, pot apărea și primele semne ale travaliului.

În placentă se formează anticorpii care îl vor proteja pe cel mic după naștere de infecții.

Săptămâna 40 de sarcină

Cele mai multe mame intră în travaliu cu o săptămâna înainte sau după termenul stabilit de medici.

În mod normal, un copil născut la 40 de săptămâni cântărește aproximativ 3,4 kg și are aproape 51 cm.

sarcina 2

Pe durata celor 40 de săptămâni, adică a celor 9 luni de sarcină corpul viitoarei mame trece printr-o mulțime de transformări. Toate au scopul de a proteja și a aduce pe lume un bebeluș sănătos!

Echipa EvaWoodToys.ro urează tuturor femeilor însărcinate o sarcină cât mai ușoară și o naștere fără probleme! Venim în sprijinul mamelor și al bebelușilor cu cele mai bune produse, atent alese!

2 thoughts on “Sarcina pe săptămâni și luni: Ghid complet

  1. Pingback: Alimentația în timpul alăptării: Alimente interzise și permise - Eva Wood Toys

  2. Pingback: Saptamani De Sarcina In Luni - Cursuri Online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *