Să fii părinte este cea mai frumoasă misiune pe care o poți avea în viață. Să vezi cum puiul tău crește de la o zi la alta și devine, odată cu trecerea timpului, un adevărat voinicel cu propria personalitate și propriile dorințe este un sentiment greu de descris în cuvinte. Pe de altă parte, primii ani din viața prichindelului tău vin la pachet cu numeroase schimbări în rutina voastră zilnică. Nu te aștepta ca ziua de azi să semene cu cea de mâine și înarmează-te cu toată răbdarea din lume. De ce? Pentru că mai ales în primele luni de viață, bebe va avea nevoie de toată iubirea și atenția ta.
Unul dintre principalele motive pentru care părinții se îngrijorează este regresia somnului la bebeluși. Vorbim despre acea perioadă în care prichindelul își va schimba brusc rutina de somn, o perioadă despre care vei afla din rândurile următoare că este absolut firească în primii ani de viață. Citește acest articol până la final dacă vrei să știi ce este regresia somnului, dar și ce trebuie să facă părinții în această perioadă.
Importanța somnului pentru bebeluși
Somnul are un rol deosebit de important în dezvoltarea și sănătatea bebelușului tău. Hormonii de creștere sunt eliberați în mod natural atunci când prichindelul se odihnește. De asemenea, somnul ajută la dezvoltarea creierului, la reglarea greutății, dar și apetitului, la menținerea unei stări emoționale sănătoase și la susținerea sistemului imunitar. În plus, un prichindel care a dormit suficient va fi gată să asimileze noi informații prin joc și joacă. Asigură-te că cel mic este înconjurat de jucării pentru bebeluși specifice vârstei lui. Te întrebi cât trebuie să doarmă bebe? Iată o schemă cu necesarul orelor de somn în primii doi ani de viață:
- 0 – 2 luni: Bebe trebuie să doarmă între 16 și 18 ore, dintre care 8 – 9 ore pe timp de noapte;
- 2 – 4 luni: Bebe trebuie să doarmă între 14 și 16 ore, dintre care 9 – 10 ore pe timp de noapte;
- 4 – 6 luni: Bebe trebuie să doarmă între 14 și 15 ore, dintre care aproximativ 10 ore pe timp de noapte;
- 6 – 9 luni: Bebe trebuie să doarmă 14 ore pe zi, dintre care 10 – 11 ore pe timp de noapte;
- 2 – 18 luni: Bebe trebuie să doarmă aproximativ 14 ore pe zi, dintre care 11 – 12 ore pe timp de noapte;
- 18 – 24 luni: Bebe trebuie să doarmă între 13 și 14 ore, dintre care 11 ore pe timp de noapte.
Ce este regresia somnului?
Așa cum am stabilit încă din introducerea acestui articol, regresia somnului la copii se manifestă printr-o schimbare bruscă a programului de somn, mai ales pe timp de noapte. Deși probabil te-ai obișnuit ca bebe să doarmă suficient de mult, în timpul regresiei, se va trezi brusc și, de cele mai multe ori, această trezire va dura destul de mult, fiind însoțită de plânsete și de o stare generală de indispoziție. Este foarte posibil ca bebe să devină hiperactiv atunci când se trezește și să-și piardă mai târziu energia, la fel de brusc cum se și trezește. Toate aceste stări nu ar trebui să te îngrijoreze deoarece sunt absolut normale, fiind asociate cu etapele de creștere și dezvoltare.
Simptomele și cauzele regresiei somnului
Cu alte cuvinte, principalele simptome asociate cu regresiile somnului sunt trezirile frecvente pe timp de noapte, dificultate la readormire, plânsete pe timp de noapte, hiperactivitate și, la polul opus, perioade cu lipsă de energie. Care sunt cauzele? Ei bine, acestea variază de la o vârsta la alta. La modul genera, cauzele sunt strâns legate de dezvoltarea creierului, de schimbările din rutina zilnică, de modificările reprizelor de somn pe timp de zi etc. De altfel, bebe va avea probleme cu somnul și atunci când îi vor crește primii dințișori. Poți căuta jucării pentru dentiție pentru a-i alina această perioadă.

Etapele regresiei somnului
Pentru că somnul bebelușului va suferi modificări odată cu trecerea timpului, este important să înțelegi cum se manifestă regresia somnului în fiecare etapă din viața lui.
- Regresia somnului la 4 luni va aduce atât pentru bebe, cât și pentru părinți o primă schimbare în rutina de familie. Această schimbare este provocată de dezvoltarea creierului și este absolut normală, deși unii părinți sunt luați prin surprindere. În această perioadă este important să încerci să respecți programul zilnic al bebelușului tău și să te asiguri că ești lângă el de fiecare dată când adoarme și când se trezește. O lampă de veghe te poate ajuta foarte mult acum, dar și mai târziu.
- Regresia somnului la 6 luni este provocată de activitatea din timpul zilei. La această vârstă, prichindelul tău va deveni mult mai activ, se va rostogoli de pe o parte pe cealaltă, va sta în șezut și va fi mult mai atras de tot ce se întâmplă în jurul lui. Toate activitățile din timpul zilei îi vor crește apetitul și din acest motiv se va trezi mai des pe timp de noapte.
- Regresia somnului la 8 luni este, de asemenea, strâns legată de dezvoltarea acestuia. Pe timp de zi, bebe va fi un mic explorator, dornic să atingă orice obiect îi iese în cale. Apar și primii dințișori, dar și primele cuvinte, etape ce îl vor solicita. Toate acestea sunt principalele motive pentru care cel mic se va confrunta cu o altă regresie de somn.
- Regresia somnului la 1 an este strâns legată de dorința tot mai puternică de a descoperi lucruri noi. Astfel că, micuții exploratori vor fi mult mai dornici de joacă decât de pătuțul care îi invită la un pui de somn. În această perioadă, unii părinți renunța la a doua repriză de somn pe timp de zi. Tot în jurul vârstei de 1 an, părinții apelează la ajutorul antepremergătoarelor. În acest fel, prichindeii vor fi încurajați să meargă singurei, îmbunătățindu-și mobilitatea și capacitatea de concentrare. În plus, rutina zilnică va fi mult mai încărcată, ceea ce va contribui la un somn profund.
- Regresia somnului la 1 an și 6 luni este provocată de faptul că micuții sunt tot mai dornici să devină independenți, să comunice și să facă mai multe activități pe timp de zi. Tot în această perioadă vor apărea și primele tantrumuri – manifestări obișnuite la copiii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani, provocate de anumite supărări care nu pot fi exprimate verbal. Cei mici vor deveni acum mult mai atașați de părinți, ceea ce înseamnă că va fi destul de dificil să părăsești camera micuțului tău înainte ca acesta să adoarmă. Și creșterea premolarilor este una dintre cauzele regresiei de somn la 1 an și 6 luni.
- Regresia somnului la 2 ani nu este neapărat sesizabilă, însă trebuie să știi că la această vârstă prichindeii încep să viseze mai mult și mai intens, iar unele vise îi pot speria. Din acest motiv le este destul de greu să adoarmă la loc atunci când se trezesc pe timp de noapte.

Cum faci față regresiei de somn?
Așa cum ai înțeles deja, regresia de somn va apărea în mod etapizat și va influența atât rutina bebelușului, cât și rutina părinților care se pot simți suprasolicitați. Din fericire, fiecare etapă durează câteva săptămâni și poate fi depășită mult mai ușor dacă ții cont de câteva sfaturi cheie. Iată cum faci față regresiei de somn:
- Creează-i prichindelului o rutină înainte de culcare și nu schimba etapele acesteia în timpul regresiei de somn. O astfel de rutină poate conține o băiță cu spumă și jucării, masaj și o poveste captivantă;
- Creează-i micuțului un mediu plăcut și confortabil în camera lui. Temperatura, umiditatea și eliminarea surselor de zgomot sunt principalele elemente de care să ții cont;
- Stai lângă bebe până adoarme. În acest fel se va simți în siguranță;
- E important ca ambii părinți să rămână răbdători. Adaptează-te schimbărilor și gândește-te doar la faptul că această perioadă este una trecătoare;
- Cere sprijin membrilor familiei atunci când simți nevoia de odihnă. Săptămânile în care bebe se va confrunta cu regresia de somn pot fi destul de solicitante pentru părinți;
- Nu ezita să consulți medicul dacă ai senzația că această perioadă se prelungește și devine dificil de gestionat. În acest fel poți primi sfaturi prețioase și poți preîntâmpina eventualele probleme medicale.
Așadar, regresia de somn face parte din dezvoltarea prichindelului tău. Chiar dacă vorbim despre o etapă care îi va suprasolicita pe toți membrii familiei, aceasta este una absolut firească și nu ar trebui să te pună pe gânduri.