Activități creative pentru copii: 8 idei pentru toate vârstele

activitati creative
activitati creative

Activitățile creative oferă copiilor mici și mari o oportunitate extraordinară de a explora, de a descoperi și de a experimenta o mulțime de lucruri în timp ce se joacă. Astfel, ei învață lucruri noi și acumulează informații fără să intre într-o rutină școlară, ci făcând activități care le creează plăcere. Jocurile creative sunt unele dintre jocurile preferate ale copilăriei și aduc o mulțime de beneficii adaptate pentru fiecare vârstă.

Așa cum te-am obișnuit, EvaWoodToys.ro nu îți aduce doar jucării educative și jocuri pentru copii de toate vârstele, ci și informații valoroase care te vor ajuta în alegerea jocurilor și activităților potrivite pentru micuțul tău. Hai să descoperim în continuare care sunt cele mai îndrăgite activități creative pentru copii, dar și ce beneficii aduc acestea asupra creșterii și dezvoltării lor.

Care sunt beneficiile activităților creative?

activitati creative copii

Creativitatea oferă copiilor o mulțime de posibilități de dezvoltare personală. Astfel, cel mic învață să facă asocieri, să socializeze, să-și dezvolte empatia, să caute singur soluții și să-și dezvolte gândirea critică. Iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale creativității:

Dezvoltare senzorială

În primul an de viață, cel mic deprinde odată cu trecerea timpului mobilitatea și vorbirea, iar singura modalitate de conectare a bebelușilor cu lumea din jur o reprezintă organele de simț. Sistemul nervos al unui prunc primește informații cu ajutorul simțurilor și răspunde în funcție de aceste senzații. Astfel, cu cât cel mic interacționează cu mai multe materiale, culori, texturi, dimensiuni, forme, densități și temperaturi, cu atât își va diversifica mai mult acest spectru.

tipuri de activitati creative

Dexteritate

Multe dintre activitățile creative, precum desenul, pictura, decupatul și tăiatul sunt activități motrice. Înainte de a putea face primii pași, bebelușul își coordonează degetele cu mintea, creierul transmițând informații, iar mâna executându-le. Această coordonare este deosebit de utilă în dobândirea abilităților de a merge. Ei bine, pentru a-l ajuta pe cel mic să-și dezvolte aceste abilități, părinții trebuie să aibă răbdare. Ceea ce pare a fi o mazgalitură este de fapt un efort extraordinar al copilului de coordonare și creație.

Dezvoltare emoțională

La fel ca dezvoltarea fizică, pe care niciun părinte nu o ignoră, dezvoltarea emoțională este esențială. Abilitățile pe care copilul le deprinde de mic îl vor ajuta toată viața. Astfel, acordarea independenței unui copil de a face un desen sau un puzzle, de a parcurge un joc sau de a răspunde la anumite provocări nu sunt altceva decât plusuri în dezvoltarea lui emoțională. Așadar, cu cât învață de mai devreme să-și asume anumite decizii și să aleagă un anumit parcurs, cu atât va deprinde mai repede instinctul responsabilității.

Integrarea socială

Creativitatea și jocurile creative joacă un rol vital în dezvoltarea socială a copiilor, oferindu-le oportunități unice de interacțiune și integrare în mediul lor social. Iată cum aceste aspecte contribuie la formarea unui copil echilibrat și bine integrat în comunitate:

 • Exprimarea personalității – Prin intermediul activităților creative, copiii își pot exprima personalitatea și pot să-și exploreze propria identitate. Fie că este vorba de desen, modelare sau alte forme de artă, creativitatea îi ajută să-și dezvolte un sentiment puternic al sinelui și să-și contureze propriile interese și pasiuni.
 • Colaborarea și cooperarea – Multe jocuri creative implică colaborarea între copii pentru a rezolva probleme sau pentru a crea ceva împreună. Aceste activități îi învață pe copii să lucreze în echipă, să împărtășească idei și să negocieze soluții, contribuind la dezvoltarea abilităților sociale și a empatiei.
 • Învățarea regulilor sociale – În timpul jocurilor creative, copiii sunt expuși la diferite reguli și norme sociale. Ei învață să-și aștepte rândul, să respecte opiniile celorlalți și să-și exprime propriile dorințe și limite într-un mod constructiv. Aceste experiențe sunt fundamentale pentru dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare.
 • Rezolvarea problemelor – Jocurile creative încurajează gândirea critică și rezolvarea de probleme. Copiii sunt provocați să găsească soluții creative pentru diverse provocări sau obstacole întâlnite în timpul jocului, ceea ce le dezvoltă abilitățile de analiză și sinteză și le oferă încredere în capacitățile lor.
 • Explorarea diversității – Prin intermediul activităților creative și a jocurilor, copiii sunt expuși la diversitatea de idei, culturi și perspective. Aceste experiențe îi învață să fie deschiși și toleranți și să aprecieze diferențele, contribuind la formarea unei atitudini pozitive față de diversitatea socială și culturală.

Alte beneficii ale creativității

Așa cum ne-am dat seama deja, creativitatea și gama de produse art and craft contribuie la dezvoltarea copilului pe mai multe planuri, precum și:

 • Ajută în primul rând la dezvoltarea încrederii în sine.
 • Ajută la coordonarea motorie.
 • Copiii devin mai sociabili și îi ajută la stabilirea relațiilor interpersonale.
 • Învață să lucreze în echipă.
 • Își dezvoltă foarte mult simțurile: creativitatea, simțul observației, memoria sau gândirea logică.
 • Îi ajută pe copii să fie mai disciplinați și să cunoască importanța regulilor.
 • Îi ajută să-și împărtășească sentimentele, emoțiile și propriile experiențe.
 • Le dezvoltă simțul responsabilității.

Activități creative pentru copii

activitati creative pentru copii

Pe lângă deja celebrele jocuri de pictură și desen, seturi de construcție și alte jocuri de interior, iată ce activități creative mai poți face împreună cu cel mic:

Lucru manual

Lucrul manual poate deveni cu ușurință un hobby extraordinar. Prin desfășurarea acestor activități, cei mici își pot da frâu liber imaginației, iar satisfacția lor va fi pe măsură atunci când vor reuși să creeze ceva cu propriile mâini. Lucrul manual este o îndeletnicire veche, cândva materie școlară în clasele primare. Este important de reținut că cu cât copilul tău va crea mai mult, cu atât se vor stabili mai multe conexiuni la nivel cerebral, iar acesta devine mai inteligent. Iată care sunt cele mai comune activități creative care țin de această latură:

 • Confecționarea globurilor de iarnă – pentru ele vei avea nevoie de un borcan cu capac, sclipici, ulei, o jucărie micuță care să simbolizeze Crăciunul, lipici și apă.
 • Confecționarea mărțișoarelor – pentru a crea mărțișoare nu ai nevoie de materiale scumpe, ci doar de câteva coli de hârtie colorată și șnur.
 • Broderia – reprezintă cel mai vechi mijloc de personalizare a hainelor. Învață-l pe cel mic cum își poate broda diferite simboluri pe hăinuțe.
 • Bijuterii handmade – bineînțeles că există în comerț seturi care conțin toate accesoriile de care ai nevoie pentru crearea acestor brățări, însă dacă vrei să te folosești de lucrurile pe care le ai prin casă, află că ai nevoie doar de o cutie cu ațe colorate de croșetat.

Colaj de imagini

Pentru a realiza un super colaj ai nevoie de imagini din diferite ziare și reviste pe care să le lipesti pentru a crea un colaj interesant și plin de creativitate.

pictura si desen

Modelarea cu lut sau plastilina

Cu plastilina sau lutul cei mici pot modela diverse forme, precum animale, flori sau forme geometrice. Astfel, ei își dezvoltă abilitățile motorii fine, imaginația și dexteritatea.

Dansul

Dansul este una dintre cele mai amuzante activități creative pentru copii, încă de când sunt mici. Cel mai mare avantaj al acestei arte constă în faptul că cei mici își pot îmbunătăți starea fizică. Dansul mărește flexibilitatea, forța fizică și ajută la dezvoltarea mușchilor.

Prin dans, copii și adulți își dezvoltă abilitățile ritmice și de coordonare, având totodată ocazia să se și distreze în același timp.

Cititul cărților pentru copii

Una dintre rutinele de seară ar putea fi cititul unei povești pentru copii. Poți opta pentru a le citi celor mici seara, înainte de somn, sau ziua, iar apoi să povestiți despre acțiune și personaje, dezvoltând astfel abilitățile de limbaj și înțelegerea textului.

puzzle copii

Jocuri puzzle și Lego

Făcând împreună cu cel mic un joc de Lego sau un joc de puzzle, vei reuși să-i dezvolți abilitățile de rezolvare a problemelor și gândirea spațială. Jocurile de puzzle și LEGO oferă numeroase beneficii pentru copii, atât din punct de vedere al dezvoltării cognitive, cât și al celui al dezvoltării emoționale și sociale.

Jocuri de rol

Jocurile de rol presupun imitarea a diverse personaje și situații, activitate care contribuie la dezvoltarea unor abilități de comunicare și imaginație. Costumați-vă pentru a intra mai bine în pielea personajelor preferate. De asemenea, poți achiziționa și bucătării de jucărie, căsuțe de păpuși sau seturi de medici și profesori pe care le puteți folosi împreună.

exercitii creativitate

Pictura

Pictura pe pânză sau pe hârtie cu diferite culori, pensule sau alte ustensile improvizate, precum bețișoare de urechi sau perii, dezvoltă abilitățile artistice și imaginația celor mici. Pictura îi ajută pe copii să-și exprime emoțiile prin intermediul culorilor, formelor și compozițiilor artistice, să-și îmbunătățească concentrarea și atenția, să-și dezvolte abilitățile motorii și le stimulează creativitatea și imaginația.

Să petreci timp de calitate alături de copilul tău este un aspect extrem de important, întrucât el are nevoie de sprijinul tău în fiecare etapă din viața lui. Fiecare copil simte nevoia să facă activități împreună cu părinții, alături de colegi și prieteni. Dacă ai un copil priceput, ai în vedere să-i activezi spiritul creativ, prin intermediul acestor idei de activități creative pentru copii. Folosește-te de lucrurile pe care le ai prin casă sau comandă seturi de jucării creative de la EvaWoodToys.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *