Greutatea bebelușilor in primul an de viata: Dezvoltarea normala

greutatea bebelusilor

Grija pentru micuțul tău te însoțește la fiecare pas. Încă de când a venit pe lume, ți-ai propus să îi oferi un stil de viață sănătos și echilibrat. Astfel, este importa să-i oferi o alimentație adecvată și să-i monitorizezi cu atenție dezvoltarea fizică. Greutatea, de exemplu, este un bun indicator al stării generale de sănătate, fiind principalul aspect de care se va interesa medicul pediatru de fiecare dată când ajungeți la controlul periodic. El va măsura atât greutatea, cât și lungimea și circumferința capului, fiecare evoluție însemnând un mare motiv de bucurie pentru mămicile grijulii. Citind acest articol, vei afla cat trebuie sa ia in greutate un bebeluș în primul an de viață, dar și ce înseamnă dezvoltarea normală pentru prichindelul tău.

Greutatea nou-născuților. Cât cântărește bebe la naștere?

Pentru început, trebuie să știi că greutatea bebelușului tău poate fi diferită de greutatea altor prichindei de aceeași vârstă, încă din prima zi de viață. Potrivit specialiștilor, un nou-născut trebuie să cântărească între 3,2 kilograme și 3,4 kilograme, însă greutatea poate varia. Astfel că există situații în care, la naștere, bebelușii pot cântări de la 2,6 kilograme, până la 3,8 kilograme. De altfel, există mai multe aspecte care pot influența greutatea nou-născutului. Iată 3 dintre acestea:

  • Alimentația mamei în timpul sarcinii – este indicat ca gravidele să consume doar alimente sănătoase, bogate în substanțe hrănitoare;
  • Sexul bebelușului – vei vedea, pe parcursul articolului, că fetițele cântăresc, în general, mai puțin decât băiețeii;
  • Sarcinile multiple – gemenii sau tripleții cântăresc, în general, mai puțin la naștere.

Rolul laptelui matern în dezvoltarea bebelușului

Sigur că atunci când vorbim despre dezvoltarea sănătoasă a bebelușului, trebuie să avem în vedere o mulțime de aspecte, precum: crearea unei rutine de somn, o alimentație adecvată, dar și timpul petrecut împreună. Dacă abilitățile senzoriale, sociale și cognitive se dezvoltă cu ajutorul jucăriilor pentru bebeluși, dezvoltarea fizică este în strânsă legătură cu alimentația prichindelului tău.

O alimentație ideală, mai ales în primele luni de viață, este cea naturală, laptele matern fiind bogat în nutrienți, atât de necesari dezvoltării prichindelului tău. De altfel, există și cazuri în care cei mici nu pot fi hrăniți cu lapte matern. Fie că vorbim despre anumite intoleranțe, probleme de sănătate ale mamei sau, pur și simplu, despre o cantitate insuficientă, laptele matern este înlocuit cu formula de lapte – laptele praf. Astfel, în primele 4 luni de viață, atât copiii hrăniți cu lapte matern, cât și cei care primesc formulă de lapte vor avea același ritm de creștere. Mai târziu, după 4 luni, bebelușii alimentați cu lapte praf pot crește mai mult în greutate. De reținut este și faptul că laptele nu se elimină din alimentație atunci când se începe diversificarea la bebeluși. În această etapă doar se va micșora cantitatea.

greutatea bebelusilor in primul an

Ritmul de creștere al bebelușului încă din prima zi de viață

Vrei să știi cât ia în greutate un nou născut? Ei bine, ritmul de dezvoltare poate varia de la un prichindel la altul. În plus, în primele zile de viață, bebe poate pierde de la 5% până la 10% în greutate, în funcție de tipul de lapte cu care este hrănit. Ulterior, va trebui să revină la greutatea inițială. Iată câteva considerente generale, cifre de care ar trebui să ții cont în primul an de viață al puiului tău:

  • În primele 4 luni, bebe va lua în greutate 750g/lună;
  • Între lunile 5 și 8, bebe va lua în greutate câte 500 g/lună;
  • Între lunile 9 și 12, bebe va acumula câte 250g/lună.

Reține că, de regulă, bebelușul la 4 luni își va dubla greutatea de la naștere, iar bebelușul la 12 luni își va tripla greutatea din prima zi de naștere.

Dezvoltarea bebelușului în primul an de viață

Pentru a înțelege mai bine procesul de creștere al puiului tău, ar trebui să știi care sunt principalele schimbări care vor interveni în rutina voastră în primul an de viață, la fiecare 3 luni. Astfel, la 3, 6, 9 și 12 luni, prichindelul va bifa noi și noi performanțe.

Dezvoltarea bebelușului la 3 luni

La 3 luni, bebe va deveni mult mai activ, mai ales pe timp de zi. Va începe să recunoască persoanele cu care se întâlnește frecvent, va zâmbi adesea și va deveni din ce în ce mai curios, ducând diferite obiecte la gură. În această perioadă somnului bebelușului va fi întrerupt pe timp de noapte din cauza senzației de foame, laptele matern avânt un rol esențial în dezvoltarea lui. De altfel, greutatea lui bebe la 3 luni poate varia între 5,8 și 6,4 kilograme.

Dezvoltarea bebelușului la 6 luni

La 6 luni începe, de regulă, diversificarea. Bebelușul nu va mai fi hrănit doar cu lapte matern sau cu formulă de lapte, introducându-se în alimentație piureuri, cereale și fructe proaspete. Această etapă este deosebit de importantă pentru dezvoltarea prichindelului tău. Astfel, va trebui să înțelegi că alimentele se introduc cu atenție, pe rând, fără să-l forțezi. De altfel, este absolut esențial să-l supraveghezi pe cel mic, chiar și atunci când își dorește să apuce singur alimentele cu mânuța. Reține și faptul că greutatea lui bebe la 6 luni poate varia între 7,3 și 7,9 kilograme.

Dezvoltarea bebelușului la 9 luni

La 9 luni, activitatea fizică a bebelușului este mult mai intensă, devenind expert în mersul de-a bușilea. În această perioadă este foarte atras de jucăriile de tras și împins, fiind curios să exploreze tot ceea ce îl înconjoară. Bebe va dormi mai des pe timpul zilei, dar fiecare repriză va fi de scurtă durată. De altfel, este important să știi că greutatea lui bebe la 9 luni este de 8,2 – 8,9 kilograme, în funcție de propriul ritm de dezvoltare.

Dezvoltarea bebelușului la 12 luni

La prima aniversare, bebe va cântări de 3 ori mai mult decât în prima zi de viață. Astfel, greutatea lui bebe la 12 luni variază între 8,9 și 9,6 kilograme. Aceasta este și perioada în care micuțul tău va începe să înțeleagă mai bine echilibrul, indicate în acest sens fiind jucăriile de motricitate, dar și diferite antepremergătoare cu diferite activități educative.

dezvoltarea bebelusilor

Greutatea bebelușului de la lună la lună

Pentru a înțelege cu exactitate câte kg trebuie să aibă un bebeluș, poți analiza lista redactată de Organizația Mondială a Sănătății, dar, înainte de toate, trebui să reții și faptul că greutatea bebelușilor pe luni diferă de la fetițe la băieței. Iată valorile generale:

Greutatea normală la bebeluși – în cazul fetițelor:

  • 1 lună: 4,2 kilograme;
  • 2 luni: 5,1 kilograme;
  • 3 luni: 5,8 kilograme;
  • 4 luni: 6,4 kilograme;
  • 5 luni: 6,9 kilograme;
  • 6 luni: 7,3 kilograme;
  • 7 luni: 7,6 kilograme;
  • 8 luni: 7,9 kilograme;
  • 9 luni: 8,2 kilograme;
  • 10 luni: 8.5 kilograme;
  • 11 luni: 8.7 kilograme;
  • 12 luni: 8.9 kilograme.

Cât ia în greutate un bebeluș – în cazul băiețeilor:

  • 1 lună: 4,5 kilograme;
  • 2 luni: 5,6 kilograme;
  • 3 luni: 6,4 kilograme;
  • 4 luni: 7.0 kilograme;
  • 5 luni: 7,5 kilograme;
  • 6 luni: 7,9 kilograme;
  • 7 luni: 8,3 kilograme;
  • 8 luni: 8,6 kilograme;
  • 9 luni: 8,9 kilograme;
  • 10 luni: 9,2 kilograme;
  • 11 luni: 9,4 kilograme;
  • 12 luni: 9,6 kilograme.

Când știi că ai nevoie de ajutor de specialitate?

Așa cum spuneam mai sus, copiii cresc în mod diferit, fiecare având propriul ritm de dezvoltare. Astfel, vizitele regulate la pediatru au un rol esențial pentru sănătatea prichindelului tău. Adresează-te medicului oricând ai întrebări sau neclarități! În ceea ce privește greutatea, ai putea să-ți pui un semn de întrebare atunci când:

  • Până la 2-3 săptămâni, bebe nu a revenit la greutatea din prima zi de viață;
  • Bebelușul este apatic și observi o pierdere drastică în greutate;
  • Sugarul nu se poate atașa la sân;
  • Sugarul nu poate apuca tetina de la biberon.

În loc de încheiere, îți reamintim faptul că relația cu medicul pediatru sau cu medicul de familie este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a prichindelului tău. De altfel, grija pentru sănătatea lui înseamnă, în primul rând, o alimentație sănătoasă și echilibrată. Asigură-te că bebe este hrănit corespunzător și doarme suficient.

3 thoughts on “Greutatea bebelușilor in primul an de viata: Dezvoltarea normala

  1. Pingback: Sarcina pe săptămâni și luni: Ghid complet - Eva Wood Toys

  2. Pingback: Greutate Bebelusi Pe Luni - Cursuri Online

  3. Pingback: Greutate Bebelusi Pe Luni - Cursuri Online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *