Bebelușul la 12 luni: Dezvoltarea la 1 an și recomandări

dezvoltarea bebelusului la 1 an

A trecut un an de când bebe a apărut în viața voastră de familie și încă nu îți vine să crezi cât de mult a crescut. De la mogâldeața din scutecel a devenit acum un prichindel cu propria personalitate, un copil curios care te surprinde pe zi ce trece. Înainte să vă pregătiți pentru prima aniversare, ai putea face o scurtă trecere în revistă a principalelor schimbări prin care a trecut bebe de la naștere, până în momentul de față. În cele ce urmează, vei descoperi cele mai importante aspecte referitoare la evoluția bebelușului la 1 an, dar și câteva sfaturi utile pentru mămici și tătici.

Dezvoltarea bebelușului la 12 luni

Pentru început trebui să-ți reamintim că ritmul de creștere al prichindelului tău poate fi diferit față de alți copii de aceeași vârstă. Pe de altă parte există anumite similitudini pe care le vei întâlni la întreaga gașcă de pitici de 1 an. Astfel, în apropierea acestei vârste, copilul începe să descopere independența, explorând singur diferite colțuri ale casei sau zone din curte, altele decât cele cu care a fost obișnuit. De altfel, este mult mai curios de jucăriile interactive și înțelege ordinea lucrurilor, reușind să-și coordoneze destul de bine mânuțele. Acesta este și motivul pentru care mulți părinți optează pentru diferite centre de activități. La această vârstă, copiii pot asimila ușor noi cunoștințe, joaca fiind principala sursă de dezvoltare.

Este important să știi și că bebe la 12 luni trebuie să își tripleze greutatea de la naștere și să aibă o înălțime mai mare cu 22 – 24 de centimetri față de primele zile de viață. La această vârstă simțul auzului este foarte bine dezvoltat. Din acest motiv, prichindelul începe să fie din ce în ce mai atent la ceea ce se întâmplă în jurul lui, la conversațiile adulților, fiind fascinat mai ales de televizor. Vei observa că bebelușul la 1 an devine foarte interesat de modul în care curge apa la robinet, de cum se stinge și cum se aprinde lumina dar și de multe alte activități uzuale pentru noi.

Primii pași și primele căzături

O etapă nouă, dar și mult așteptată de întreaga familie este reprezentată de primii pași ai bebelușului. În general, prichindeii se ridică singurei în piciorușe în jurul vârste de 8 – 10 luni, atunci când pot face câțiva pași, sprijinindu-se de diferite obiecte. Apoi, în apropierea vârstei de 1 an, majoritatea bebelușilor fac deja primii pași, fără să fie ajutați. Sigur că nu vorbim despre o competiție de mers în linie dreaptă, dar va fi o adevărată încântare să-l vezi pe cel mic cum reușește să își mențină echilibrul preț de câteva secunde.

De altfel, trebuie să știi că mersul se bazează pe încrederea în sine. Din acest motiv, bebe trebuie să se simtă încurajat, stăpân pe propriile piciorușe. Aplaudă-l, bucură-te pentru el și lasă-l să se ridice singur atunci când cade. Este important să reții și faptul că unii copii se ridică în picioare mai devreme, iar alții mai târziu. Nu te panica în situația în care bebe nu a făcut încă primul pas, ci consultă medicul pentru a te lămuri când încep copiii să meargă și cum trebuie să reacționezi atunci când bebe are parte de prima căzătură.

primii pasi ai bebelusului

Alimentația bebelușului la 12 luni

Un alt capitol interesant este legat de alimentație. Astfel mâncarea bebelușilor la 12 luni înseamnă mai mult decât lapte praf sau lapte matern, așa cum se întâmpla în primele luni de viață. În general, diversificarea la bebeluși începe în jurul vârstei de 6 luni, iar la 1 an vorbim deja de 3 mese pe zi și 2 – 3 gustări. Bebe mănâncă acum supe, piureuri de fructe și legume, brânză, iaurturi, cereale, dar și carne. Putem spune că mănâncă aproape orice, dar cu moderație. În plus, știi și tu regula de aur: fără dulciuri, sare și condimente în alimentația celui mic. Bebe consumă în continuare lapte, dar pentru că s-a obișnuit deja cu biberonul, va fi mult mai fascinat de linguri, furculițe și chiar de propriile mânuțe cu care va apuca alimentele și le va duce la guriță. Chiar dacă este necesar să cureți după fiecare masă, să știi că este indicat să-l lași să descopere singur mâncarea și dacă vrea să-și folosească mâinile, ar fi bine să-l încurajezi.

Somnul bebelușului la 12 luni

Așa cum spuneam încă de la începutul acestui articol, bebelușii sunt diferiți. Astfel, fiecare poate avea propriul program de somn. Sigur că, în general, somnul bebelușului la 1 an se scurtează pe timp de zi și se îmbunătățește pe parcursul nopții. Aproximativ 14 ore dorm cei mici, somnul bebelușului însemnând în jur de 11 ore pe timp de noapte și în jur de 3 ore pe timp de zi. Sunt și copii la 1 an care se confruntă cu probleme de somn. În acest caz, cele mai frecvente motive sunt frica de separare și condițiile nefavorabile odihnei. Astfel, este indicat să acorzi o mai mare atenție următoarelor aspecte:

  • Rutina de somn trebuie să fie aceeași în fiecare seară. Vorbim despre câteva momente petrecute în familie, momente pe care bebe le percepe confortabile. Poți începe cu o băiță, apoi cu schimbatul în pijamale și, mai târziu, cu o poveste frumoasă;
  • Creează-i un spațiu confortabil și asigură-te că atât pijamalele, cât și așternuturile sunt realizate din materiale prietenoase cu pielea sensibilă a micuțului tău;
  • Fii lângă bebe atunci când adoarme, dar și când se trezește. Poți instala o cameră specială pentru bebeluși, în așa fel încât să știi când este momentul potrivit pentru a te duce la el, să-i oferi un zâmbet cald imediat ce deschide ochișorii;
  • Asigură-te că aveți cât mai multe activități pe timpul zilei. În acest fel, bebe va dormi nestingherit.

Comunicarea cu bebelușul la 12 luni

La capitolul comunicare, bebelușii de 12 luni au o mulțime de feluri prin care se pot exprima: dau din cap, gesticulează, arată cu mânuțele spre obiectele pe care le vor, scot diferite sunete, înțeleg cuvinte și reacționează la întrebările simple. Foarte mulți copii la 1 an încep să imite gesturi și comportamente ale părinților, precum vorbitul la telefon sau aranjatul părului. În această perioadă bebe este foarte atent la tot ceea ce se întâmplă în jurul lui și începe să tolereze mai ușor prezența oamenilor cu care nu este obișnuit zi de zi. Din acest motiv, dezvoltarea bebelușului după primele 12 luni implică și bazele educației. Prichindelul are și diferite momente în care plânge pentru că nu i se face pe plac, iar aici intervine rolul părintelui responsabil. Răsplătește-i reușitele și comportamentul bun prin pupici, îmbrățișări, laude și mici recompense, precum jucării pentru copii de 0-1 ani. Pe de altă parte, este esențial să-i explici atunci când greșește și să-l înveți că în familia voastră există și anumite reguli.

Jocuri și activități în familie

Joaca este principala activitate a prichindeilor, contribuind inclusiv la dezvoltarea acestora. Astfel, există diferite jocuri și activități pentru 12 luni, cu ajutorul cărora bebe poate să învețe lucruri noi și să-și dezvolte abilitățile motorii și cognitive. Este indicat să-i citești cât mai mult în această perioadă și să răsfoiți împreună cărticelele cu poze. De obicei, acestea sunt însoțite și de sunete, fiind o adevărată distracție să ascultați diferite animale și păsări. Caută și un puzzle pentru bebeluși. Petrecându-și timpul încercând să sorteze și să potrivească piesele între ele, își va dezvolta atât abilitățile motorii, cât și de gândire. Cuburile din lemn sunt, de altfel, recomandate pentru procesul de învățare prin joacă. Exemplele pot continua, dar ceea ce trebuie să reții este faptul că cel mic are nevoie de toată atenția părinților. Sigur că este tare fericit atunci când are un partener de joacă, dar atunci când partenerul este propriul părinte, prichindelul se simte în siguranță, încrezător în forțele proprii. Primii pași pe cont propriu s-ar putea să-i surprinzi chiar în procesul de joacă. La fel se poate întâmpla și cu primele cuvinte articulate.

jocuri in familie

Sfaturi pentru mămici și tătici

Înainte de încheiere ți-am pregătit o scurtă listă cu sfaturi utile, o mică recapitulare a principalelor elemente de care ar trebui să ții cont în primii ani de viață ai copilului tău:

  • Asigură-te că urmărești cu atenție schema vaccinării și bebe ajunge la toate controalele periodice;
  • Securizează casa și asigură-te că cel mic nu are acces la trepte, prize, detergenți și alte obiecte periculoase;
  • Supraveghează-l tot timpul pe cel mic, chiar și atunci când preferă să se joace singur;
  • Vorbește cu prichindelul tău și oferă-i cât mai multe detalii despre tot ceea ce îl înconjoară;
  • Răsplătește-i reușitele și explică-i atunci când greșește. Este important să-l înveți care este diferența dintre bine și rău;
  • Creează-i o rutină de somn pe care să o respectați de fiecare dată;
  • Oferă-i doar alimente proaspete, recomandate vârstei lui, fără dulciuri și condimente.

Așadar, prima aniversare vine la pachet cu o serie de schimbări la voi în familie, dar și cu o bucurie nemărginită. Prichindelul împlinește un an, iar voi nici nu vă puteți imagina cât de repede a trecut timpul. Sunteți pregătiți pentru o nouă etapă? Bebe o să vă surprindă de la o zi la alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te putem ajuta?