La câte luni stă bebelușul în șezut: Metode de stimulare

bebelus care sta in sezut

Statul în șezut este un moment fericit și important din viața părinților și a bebelușilor. Dacă bebelușul tău a început să stea în șezut înseamnă că nu mai durează mult timp până când va face primii pași și va începe să exploreze mediul înconjurător. Pentru a ajunge la aceasta etapă, cel mic trebuie învățat să stea în șezut, iar pentru acest lucru există jucării pentru copii și o mulțime de metode care îl vor stimula.

Astăzi vom povesti și noi despre metodele de stimulare ale bebelușilor pentru a sta în șezut și aspectele la care trebuie să fii atent pentru a încuraja dezvoltarea normală.

La câte luni stă bebelușul în șezut?

la cate luni sta bebelusul in sezut

La câte luni stă bebelușul în șezut? – este întrebarea care se află pe buzele tuturor părinților. Ei bine, așa cum și noi adulții suntem diferiți, nici bebelușii nu seamănă între ei. Unii se mișcă mai repede, alții mai târziu, fără a exista o problemă. Ideal ar fi ca părinții să nu își dezvolte așteptări prea mari și să accepte propriul ritm de dezvoltare al copilului. Unii bebeluși reușesc să stea în funduleț în jurul vârstei de 5 luni, alții la 7 luni. Cel mai întâlnit interval este cel dintre 7 și 12 luni.

Fiecare bebeluș va atinge etapele importante de dezvoltare în propriul ritm. Părinții trebuie să accepte acest lucru și să asigure oportunități optime prin care cel mic să-și dezvolte mobilitatea. De regulă, între 2 și 3 luni, unii bebeluși își vor putea menține puțin greutatea în picioare când primesc sprijinul părinților, iar între 4 și 5 luni, se poate observa o coordonare mai bună, cel mic își va mișca mai ușor mâinile și picioarele.

După primele 6 luni, majoritatea bebelușilor vor putea să își mențină mai bine greutatea când primesc sprijin din partea părinților și tot după acest prag, bebelușii vor începe ușor să stea în șezut. Deși statul în funduleț este posibil după 6 sau chiar 5 luni, cel mai întâlnit interval este cel de 7-12 luni, un interval în care motricitatea este mai bine dezvoltată, iar cei mici reușesc să își coordoneze corpul și să își mențină mai bine echilibrul.

Dezvoltarea bebelușilor înainte de a sta în șezut

la cate luni sta bebelusul in sezut

O metodă des întâlnită, dar extrem de greșită pe care o fac mulți părinți constă în așezarea copilului, pe la 3-4 luni, cu corpul sprijinit între perne. Acest lucru nu este recomandat întrucât musculatura lor nu este dezvoltată, iar acțiunea poate duce la suprasolicitarea inutilă a coloanei vertebrale. De asemenea, este greșit și să nu intervii deloc sau să aștepți ca cel mic să dobândească singur aceste deprinderi. Înainte de a începe exercițiile pentru încurajarea statului în funduleț este bine să urmărești câteva lucruri, precum:

  • Musculatura gatului – încă din primele zile de viață, mamele își țin copii ridicați, cu capul sprijinit pe umăr, pentru a eructa. Mai apoi îl poți ține cu spatele la tine, sprijinindu-i o mâna sub șezut, iar alta sub coapse. Aceste poziții îl ajută să-și întărească musculatura gatului și să își poată susține singur capul;
  • Musculatura spatelui – cea mai eficientă metodă pentru a favoriza dezvoltarea musculaturii spatelui este să îl așezi pe bebeluș pe burtică. Așează-te și tu în aceeași poziție în fața lui și vorbește-i, astfel încât să-l stimulezi să-și ridice capul și să își întărească musculatura gâtului. Folosește jucarii motrice și senzoriale pe care să le așezi deasupra lui pentru a-l stimula să se sprijine pe coate că să le vadă mai bine, iar în acest fel soliciți toți mușchii spatelui. De asemenea, poți așeza o jucărie în fața lui pentru că îl va stimula să întindă o mâna după ea și astfel vei îmbunătăți coordonarea și echilibrul;
  • Musculatura pectorală și abdominală – pentru dezvoltarea acesteia, cel mai util element este centrul de activități. Jucăriile așezate deasupra bebelușului îl vor stimula să se întindă cu mânuțele si să-și dezvolte mușchii pectorali. Pentru a favoriza dezvoltarea mușchilor abdominali pune-i în picioare șosete cu animăluțe și clopoței care-l vor tenta să le apuce cu mânuțele;
  • Rostogolirea – întorsul de pe o parte pe alta este o etapă pe care majoritate bebelușilor o vor atinge în jurul vârstei de 4 luni. Acestă rostogolire presupune o bună coordonare a trunchiului și a membrelor, absolut esențială pentru statul în șezut.

Încurajarea statului în funduleț

După ce bebelușul deprinde aceste mișcări este momentul să-l ajuți și să-l înveți să-și mențină singur echilibru și să stea în funduleț. Iată câteva metode prin care poți face acest lucru:

Așează-l la tine în brațe – sprijină-i o mâna în diverse zone ale trunchiului pentru a-l ajuta să-și controleze singur echilibrul trunchiului.

Așează-l pe podea – între picioarele tale – în acest mod se poate înclina singur într-o parte sau în altă și va învăța să se ajute de mânuțe pentru a-și readuce trunchiul în poziție verticală.

Așeza-l jos, cu picioarele întinse și îndepărtate, sau încrucișate – astfel dobândește o bază largă de sprijin ce îl va ajuta să își mențină echilibrul și să se redreseze dacă se înclină într-o parte sau în altă.

Așează-l în colțul unei cutii de carton – întrucât are marele avantaj de a fi pus într-un spațiu strâmt care îi oferă suport atât din spate cât și din laterale.

Premergătoare pentru bebeluși – îi vor susține corpul și-l vor încuraja să și păstreze echilibrul și să facă primii pași.

Jucăriile – plasează jucării pentru bebeluși în diverse părți și schimba-le treptat locul pentru că în acest fel îi vei antrena curiozitatea și motricitatea.

Important este să îi oferi celui mic mai multă libertate de mișcare într-un spațiu cât mai sigur. Statul în șezut poate fi favorizat de oferirea libertății de mișcare într-o zona sigură în care să plasezi jucăriile preferate ale micuțului. Cum amenajezi această zonă? Afla in continuarea acestui articol.

Amenajarea unui spațiu sigur

Așa cum spuneam și mai sus din momentul în care cel mic stă în șezut și până face primii pași este foarte puțin timp. Din acest motiv este esențial să creezi un spațiu cât mai sigur și reconfortant pentru el. Iată câteva idei:

  • începe să creezi un spațiu sigur înainte ca cel mic să facă primii pași;
  • alegerea pieselor de mobilier care respectă standardele de siguranță;
  • prinderea pieselor de mobilier de perete;
  • blocarea accesului celui mic spre zone periculoase precum baia, bucătăria sau scările;
  • ferestrele, prizele, prelungitoarele sau sertarele trebuie să fie child-proof;
  • folosirea spumei protectoare pentru securizarea colțurilor;
  • supravegherea celui mic este extrem de importantă.
bebelus sta in sezut

Întârzierea statului în șezut. Când trebuie să mergi la doctor?

Deși fiecare bebeluș are propriul ritm de dezvoltare, există și situații în care este posibil să ai nevoie de părerea unui specialist. Dacă bebelușul nu stă în șezut la vârstă de 9 luni, nu însemna neapărat care o problema. Grijile ar trebui să apară atunci când deși are 9 luni cel mic nu-și poate menține greutate pe piciorușe, nu răspunde la jocuri, nu rade sau nu interacționează cu mediul.

De asemenea, este bine de știut că în cazul unui bebeluș născut prematur, treptele de atingere ale unor obiective normale vor suferi o oarecare întârziere.

Concluzionând acest articol, îți mai spunem doar că momentul în care cel mic stă în șezut este memorabil. Reține că fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, iar atâta timp cât intervalul general asociat acestei etape nu este depășit cu multe luni, nu există motive de îngrijorare. Echipa EvaWoodToys.ro este aici și ți-a pregătit o gamă variată de jucării pe care să le folosi în stimularea bebelușului tău.

Pe curând!

3 thoughts on “La câte luni stă bebelușul în șezut: Metode de stimulare

  1. Pingback: Bebelușul la 6 luni: Etape de dezvoltare și recomandări - Eva Wood Toys

  2. Pingback: Primii pași ai bebelușului: 8 Etape importante

  3. Pingback: Dezvoltarea bebelușilor: Metode de stimulare - Ziare Online 24 - Stiri Online - Stiri locale Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *