Bunele maniere pentru copii: Reguli de buna purtare

bunele maniere pentru copii

Bunele maniere pentru copiii sau celebrii ”cei 7 ani de acasă” reprezintă un set de reguli care au o istorie veche, prin care noi, oamenii, învățăm și ne arătăm respectul față de noi înșine, de celelalte persoane și de societatea în care trăim. Chiar dacă de-a lungul timpului acestea convenții ale societății s-au tot schimbat și se află într-un proces continuu se schimbare, există totuși o singură constantă care rămâne neatinsă, și anume bunul simț.

Bunul simț sau educația primită în primii 7 ani de viață poate spune multe lucruri despre educația noastră și ne definește comportamentul și atitudinea pe care o avem atunci când interacționăm cu oamenii din jurul nostru. Bunul simț este una dintre armele esențiale ale fiecărui om care face mai plăcută și mai ușoară interacțiunea cu cei cu care intrăm în contact. În egală măsură, lipsa bunul simț și a conduitei cu care venim de acasă poate reprezenta un mare dezavantaj.

Bunele maniere se învață în primii ani de viață și se demonstrează prin acțiuni mici, dar cu semnificație. Un comportament elegant este descris de o vorbă bună, un zâmbet, un gest simplu de salut, toate adresate la momentul potrivit.

Bunele maniere pentru copii

Bunele maniere sunt o etapă esențială în procesul de dezvoltare și de educație a copiilor. Politețea și bunul simț se învață, iar pentru un copil, cei 7 ani de acasă sau bunele maniere denumite popular reprezintă un reper după care își va ghida tot comportamentul.

Metoda Montessori promovează câteva elemente importante de care părinții pot ține cont, întrucât fac diferența dintre succesul și eșecul în procesul de învățare al bunelor maniere:

  • Oferă copiilor un mediu familial, sigur și plin de căldură. Aceste trei atribute sporesc inteligența emoțională a celor mici, iar mediul în care cresc este esențial pentru întreaga lui dezvoltare;
  • Asigură-ți copilul că este iubit și acceptat, indiferent de emoțiile pe care le are;
  • Nu fiți agresivi, nu strigați sau nu pedepsiți copilul, întrucât frica le influențează comportamentul. Copiii se vor purta într-un anumit fel din cauza fricii, fără să înțeleagă de ce este bine să fie manierați;
  • Fii modelul copilului tău. Cei mici învață cel mai bine prin puterea exemplului. De la cele mai fragede vârste, aceștia imită foarte mult adulții din jur, astfel că este foarte important ca ei să aibă un model pozitiv în față;
  • Învață-ți copilul ce este empatia, înțelege-i emoțiile și explică cu blândețe ce simte celălalt atunci când el nu se comportă frumos;
  • Atunci când explici regulile, păstrează o atitudine calmă, astfel încât ei să înțeleagă că este vorba despre ceva serios;
  • Citește împreună cu copilul tău diferite cărți, întrucât ei au o deschidere mai mare către lumea poveștilor și învață mai ușor dacă le citești. Încă de la cele mai mici vârste, cei mici ar trebui să fie înconjurați de cărți educative pentru copii;
  • Faceți împreună jocuri de rol și încurajează-ți copilul să se joace și el astfel cu jucăriile preferate. De asemenea, gama de jocuri de societate pentru copii pot favoriza învățarea regulilor de bune maniere.
  • Efectele educației primite nu se văd imediat, astfel că este necesar să ai multă răbdare. Cu răbdare, căldură, înțelegere și dragoste, copii vor înțelege la un moment dat de ce este important să se comporte frumos.

Cele mai importante reguli de bune maniere pentru copii

reguli de bune maniere pentru copii

1. Salutul

Primul lucru pe care trebuie să-l învețe un copil este să salute persoanele cunoscute sau pe cele cu care dorește să intre în contact. De asemenea, este important să știe că salutul însoțit de un zâmbet poate face ziua mai frumoasă cuiva. Cum îl învățăm asta pe copil? Prin puterea exemplului: atunci când se trezește, spune-i zâmbind ”bună dimineața” și ”noapte bună” înainte de culcare. Spune-i că la grădiniță sau la școală ori într-o colectivitate în care intră este de datoria lui să salute primul.

Principalele forme de salut sunt ”Bună ziua!”, ”La revedere!”, ”Sărut-mâna” ori ”Salut!” simplu, neapărat toate însoțite de un zâmbet 😊. Totodată, este important ca cel mic să știe că doar persoanele cunoscute, precum rude, vecini, profesori sau prieteni se salută, nu și necunoscuții. Băiatul saluta primul fata, copilul primul adultul și întotdeauna se răspunde la salut.

2. Cuvintele magice: ”Te rog” și ”Mulțumesc”

Aceste două cuvinte fac o diferență uriașă în viața copilului, iar dacă acesta le înțelege puterea magică nu va ezita nicio clipă să le folosească. Un copil care spune ” te rog” atunci când își dorește un lucru este greu de refuzat. ”Mulțumesc” arată aprecierea și recunoștința pentru ce a primit și poate pune bazele unei frumoase relații între doi oameni.

Cum îl înveți pe cel mic aceste două cuvinte? Amintindu-i mereu să le folosească! De folos îți pot fi și câteva jucării educative.

3. Scuze sau îmi pare rău

Atunci când face un lucru mai puțin bun sau când greșește pur și simplu, copilul trebuie să știe că scuzele contează foarte mult. Orice greșeală recunoscută este pe jumătate iertată. De multe ori scuzele reprezintă o metodă elegantă care te poate scoate din orice încurcătură.

4. Arta conversației

Neîntreruperea unei conversații este un lucru destul de greu de învățat de către cei mici. Adesea, copiii intervin în discuțiile adulților, nu din răutate, ci pentru că au nevoie de atenție. Ei consideră că ceea ce au de spus este foarte important și au nevoie să fie ascultați. În aceste cazuri, copiii nu trebuie certați, ci pur și simplu trebuie să le explici că nu este frumos să întrerupă o discuție doar în cazurile cu adevărat urgente. De asemenea, este esențial să folosească și cuvântul ”scuză-mă” dacă fac acest lucru.

Totodată, atunci când cei dragi sau persoanele cunoscute adresează întrebări copilului, acesta trebuie să participe la conversație. Astfel ei dau dovadă de respect și bună creștere.

5. ”Cioc, cioc” – întotdeauna batem la ușă

Copilul trebuie să știe că ori de câte ori intră într-o încăpere, fie că este vorba despre camera părinților, toaletă, sala de clasă sau orice alt loc care are o ușă este frumos să bată înainte. Astfel, evită situațiile în care ar putea deranja pe cineva sau ar putea deveni musafirul nepoftit.

6. Arta diplomației

Diplomația este o lecție pe care dacă ne-o însușim avem numai de câștigat. Învață-l pe cel mic că nu este frumos să râdă de cineva sau să jignească pentru că nici el nu s-ar simți bine dacă cineva ar spune aceleași lucruri sau ar avea aceeași atitudinea vis-a-vis de el. Învață-ți copilul să evite remarci sau insulte de genul ”ești gras” sau ” ești urat”, întrucât ar putea distruge relații frumoase și ar putea face oamenii să sufere.

7. Regulile de bune maniere la masă

Regulile de bune maniere la masă

Pentru a învăța regulile de bune maniere la masă te poți ajuta de jucării pentru copii și jocuri de rol. Jocurile de rol au puterea de a-i învăța cu ușurință pe cei mici, prin puterea exemplului, cum să se comporte civilizat atunci când iau masa: să stea așezați, nu în picioare, să nu vorbească cu gura plină, să mănânce încet și șă nu plescăie, să învețe să folosească tacâmurile, etc.

8. Bunele maniere pe stradă

Atunci când ești pe stradă bunul simț nu trebuie să-ți lipsească. Amintește-i asta copilului tău până observi că deprinde acest comportament. Copilul trebuie să știe să traverseze pe culoarea verde a semaforului, să nu alerge pe stradă sau pe trotuar, să nu arunce gunoi pe jos, ci la coșul de gunoi sau să nu vorbească tare sau să țipe.

Dacă se poartă cuviincios pe stradă, dă dovadă de bună purtare și respect, se protejează atât pe sine, cât și pe cei din jur.

Cum percep copiii cei 7 ani de acasă?

cei 7 ani de acasa

Pentru copii, bunele maniere reprezintă reguli ale unui comportament civilizat pe care le deprind din familie. Aceasta este cea mai importantă educație a unui copil: cum să se comporte cu oamenii din viața lui și în societate. Primele reguli de bune maniere se învață de la părinți și bunici, prin intermediul jocului, prin povești populare și limite impuse.

Bunul simț se învață, se educă și se arată. El se manifestă prin comportament, prin vorbe și fapte, care arată de cele mai multe ori sinceritate și bunăvoință. Rolul bunelor maniere este acela de a trăi într-un mod frumos și respectos alături de ceilalți oameni și de a crea o stare de bine în întreaga societate.

One thought on “Bunele maniere pentru copii: Reguli de buna purtare

  1. Pingback: Prima zi de gradinita: Sfaturi utile pentru parinti - Eva Wood Toys

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te putem ajuta?