9 activități și jucării eficiente pentru copiii cu sindromul Down

9 activități și jucării eficiente pentru copiii cu sindromul Down

Jocul este principalul instrument pentru promovarea învățării către cei mici, precum și pentru a le stimula dezvoltarea și îmbunătății abilitățile. Prin diferitele tipuri de jocuri, cum sunt și jucariile și activitățile Montessori descoperi o modalitate inedită de a-i distra pe copii și de a-i stimula intelectual și social.

Jocurile reprezintă și un mijloc de stimulare a activităților cognitive și sunt des folosite mai ales în cazul copiilor cu un anumit tip de condiție fizică sau psihologică specială, precum este și sindromul Down. Gama de  jocuri și jucării pentru copiii cu sindromul Down este special concepută pentru a le stimula anumite funcții mentale și pentru a încuraja dezvoltare lor pe toate planurile.

Importanța jocului pentru copii cu sindromul Down

Jocul este o activitate esențială pentru toți copiii, indiferent de etapele de dezvoltare. Pe lângă rolul distractiv, acesta favorizează și dezvoltarea corectă a personalității și a abilităților cognitive.

Prin intermediul jocului, copiii învață să se autocunoască, dar și să cunoască sau să între în contact cu tot ce îi înconjoară. Astfel, cu ajutorul unor jocuri de sortare cei mici deprind cunoștințe despre obiecte și despre felul în care funcționează acestea, tipuri de instrumente, feluri de ustensile și caracteristici ale corpului lor.

În acest caz, diferența dintre copiii care nu au nici un fel de stare specială de sănătate sau psihologică și cei cu sindromul Down constă în faptul că primii au capacitatea de a învăța singuri să se joace, pe când cei care suferă de sindromul Down nu prezintă o inițiativă proprie de începere a jocului. Din cauza anumitor caracteristici fizice și psihologice ale acestui sindrom, copii pot întâmpina anumite dificultăți în a învăța să se joace.

În prima etapă a vieții lor, de obicei în primele 6-8 luni de viață, este recomandat să introduci rutine de joc fără a folosi obiecte sau jucării. Astfel, prin gesturi, expresii și cuvinte favorizezi dezvoltare capacității de reprezentare și simbolizare. Copii cu sindromul Down au nevoie de anumite dinamici speciale de joc care să pună accent pe gesturi și limbaj oral, astfel încât prin intermediul imitației să învețe să execute gesturi și mișcări adecvate. Abia după ce depășesc această etapă, poți introduce jucării în rutina lor și îl poți învăța cum să le folosească în mod corect.

În continuare îți vom prezenta 9 activități eficiente pentru copii cu sindrom Down și jocuri pentru copii cu autism.

Activități și jocuri recomandate pentru copiii cu sindromul Down

Toate jocurile și jucăriile de mai jos sunt disponibile pe EvaWoodToys.ro și sunt special concepute pentru a favoriza dezvoltarea și pentru a întreține distracția celui mic.

Joc de feliat – Coșuleț cu 6 legume din plus si fetru

Joc de feliat - Cosulet cu 6 legume din plus si fetru

Joc de feliat – Coșuleț cu 6 legume din plus si fetru este o activitate care va facilita îmbunătățirea abilităților motrice și senzoriale. Acesta este recomandat mai ales copiilor care suferă de sindromul Down întrucât ei se confruntă cu mari diferențe de procesare senzorială. Astfel, prin intermediul acestui joc le este satisfăcută nevoia tactilă.

Beneficiile jocului:

  • Jocul poate fi folosit în mai multe jocuri de rol;
  • Dezvolta abilitățile kinetice, de înțelegere și potrivire;
  • Ajută la îmbogățirea vocabularului, a dexterității mâinilor si a degetelor prin prinderea pieselor;
  • Încurajează dezvoltarea imaginației.
  • Ajută la învățarea denumirilor fructelor.
  • Dezvoltă coordonarea dintre mână și ochi.

Un alt avantaj major al acestui joc constă în materialul din care este realizat: pluș, fetru și plastic. Acesta sporește îmbunătățirea dezvoltării senzoriale.

Fluier din lemn pentru copii – Multicolor

Fluier din lemn pentru copii - Multicolor

Fluier din lemn pentru copii – Multicolor este o jucărie muzicală care îmbunătățește procesul de vorbire al copiilor cu sindromul Down. După cum știi deja, un copil care suferă de acest sindrom dezvoltă mai greu limbajul. Astfel, atunci când învață să sufle în fluier însemnă că a făcut un pas important în dezvoltarea lui.

Beneficiile jocului:

  • Dezvoltă limbajul
  • Este foarte util pentru gimnastica facială
  • Este ușor de transportat
  • Datorită faptului că este viu colorat, cei mici sunt atrași de el.

Jucăria este realizată din lemn vopsit cu vopsea ecologică, foarte sigură pentru cei mici.

Set mixer din lemn cu accesorii pentru copii

Set mixer din lemn cu accesorii pentru copii

Setul mixer din lemn cu accesorii, este o activitate care aduce o mulțime de beneficii asupra dezvoltării copilului tău.

Setul este format dintr-un mixer din lemn cu buton și mâner care poate regla viteza de rotație și care permite rotirea paletei mixerului, bol de plastic și două pungi de bumbac, cu zahăr și făină.

Beneficiile jocului:

  • Contribuie la dezvoltarea atenției.
  • Poate fi folosit în mai multe jocuri de rol.
  • Ajută la îmbogățirea vocabularului celui mic.
  • Îmbunătățește diferențele de procesare senzorială cu care se confruntă copiii cu sindromul Down.

Tort aniversar cu lumânări si 75 de accesorii creative

Tort aniversar cu lumanari si 75 de accesorii creative

Tortul aniversar cu lumânări si 75 de accesorii creative este o jucări de rol care are puterea de a atrage curiozitatea copiilor. Setul este compus din 75 de elemente care pot fi folosite după propriile idei creative. Astfel, cel mic se poate transforma într-un adevărat maestru cofetar și poate crea opere de artă reale. După decor, prăjitură poate fi feliată în porții și poate fi servită invitaților.

Beneficiile jocului:

  • Stimulează creativitatea
  • Antrenează imaginația
  • Contribuie la dezvoltarea abilităților manuale

Pe EvaWoodToys.ro găsești si tort aniversar albastru, lumini si 80 de accesorii creative, potrivit pentru băieței.

Placa senzorială cu activități Montessori – Încuie Descuie

Placa senzoriala cu activitati Montessori - Incuie Descuie

Placa senzorială cu activități Montessori – Încuie Descuie este un joc educativ destinat bebelușilor compus din 3 uși și încuietor diferite, care ascund imagini cu animale, 4 forme geometrice de tip puzzle incastru cu mâner, care la rândul lor ascund alte 4 animale, un ceas cu limbi mobile, un sistem de roți dințate și un calendar cu zilele săptămânii în Limba Engleză. Toate aceste elemente contribuie la stimularea senzorială vizuală și tactilă a copiilor cu sindromul Down.

Beneficiile jocului:

  • Dezvoltă atenția copiilor;
  • Dezvoltă abilitățile motorii fine, motrice și senzoriale;
  • Îmbunătățește coordonarea dintre mână și ochi;
  • Încurajează perseverența și curiozitatea.

Set de pictat din ceramica – La ceai

Set de pictat din ceramica - La ceai

Prin intermediul Setului de pictat din ceramică – La ceai, copii își folosesc imaginația și își dezvoltă creativitatea și simțul estetic. Arta este una dintre cele mai bune terapii pentru copiii speciali.

Beneficiile jocului:

  • Dezvoltă abilitățile artistice
  • Întărește capacitate de concentrare
  • Ajută la dezvoltarea limbajului
  • Îmbunătățește creativitatea și îndemânarea copiilor.

Set 6 mingi senzoriale pentru bebeluși

Set 6 mingii senzoriale pentru bebelusi

Set 6 mingi senzoriale pentru bebeluși este ideal pentru copiii cu sindromul Down întrucât favorizează stimularea senzorială gustativă, tactilă și vizuală. Elementele jocului sunt confecționate din silicon cauciucat moale, cu texturi și dimensiuni diferite, perfect pentru dezvoltarea abilitaților motorii fine și ale simțului tactil.

Beneficiile jocului:

  • Încurajează copiii spre experimentare și studiu;
  • Aceștia învață mai ușor culorile, formele și texturile;
  • Pot fi folosite și ca jucării zornăitoare;
  • Setul poate fi folosit la băița copilului.

Set pictura pentru față și corp copii

Set pictura pentru fata si corp copii

Pentru copiii speciali, setul de  pictură pentru față si corp este extrem de util întrucât îi ajută să se desensibilizeze. Marea majoritatea a copiilor cu sindrom Down nu suportă să fie atinși și sunt extrem de sensibili. Ei bine, aceste carioci pot fi folosite sub forma de joc, iar cel mic poate accepta mai ușor atingerea. Pașii sunt mici, însă cu răbdare și perseverență micuțul tău va accepta să fie atins fără a mai avea probleme.

Beneficiile jocului:

  • Gamă variată de culori;
  • Aplicare ușoară;
  • Siguranță – pixurile și materialele folosite sunt non-toxice.

Jucărie turn de stivuire pentru bebeluși cu 9 pahare, cifre si litere

Jucărie turn de stivuire pentru bebeluși cu 9 pahare, cifre și litere

Jucăria turn de stivuire pentru bebeluși cu 9 pahare, cifre și litere este jucăria ideală pentru a-i ajuta pe cei mici să învețe culorile, literele și cifrele. Datorită culorilor vii și a formelor ingenioase, jocul îi atrage pe cei mici, stârnind curiozitatea și atenția.

Beneficiile jocului:

  • Încurajează dezvoltarea abilităților manuale ale copilului;
  • Stimulează imaginația;
  • Piesele sunt ușor de transportat și îngrijit.

Jocurile și activitățile concepute pentru copii cu sindromul Down sunt multe și variate, însă succesul lor constă în răbdare și perseverență părinților.

Tu ce alte jocuri pentru micuții noștri speciali cunoști?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *